Különleges hagymások, különleges embereknek...
Főoldal Cégünkről Hírek Hagymás növények A virághagyma Ültetési módok Galéria
 
shop
     Dália
     Begónia
     Kardvirág
     Liliom
     Nõszirom
     Különleges évelõk
     Sásliliom
     Gyűjtőknek nyár
     Egyéb nyári hagymások
     Ritkaságok
rendelhető:
január 15-től
március 31-ig
     Tulipán
     Nárcisz
     Jácint
     Krókusz
     Írisz
     Kockásliliom/Fritillaria
     Gyűjtőknek ősz
     Különlegességek
     Õsszel virágzóak
rendelhető:
június 15-től
augusztus 31-ig

A hagymás, gumós, hagymagumós és rizómás (rövidítve hagyma) fajok általában lágyszárúak, módosult földbeli hajtással vagy szárral rendelkeznek. Ezek az ún. geophyton fajok a tartalék tápanyagaikat raktározzák el ezekben a szerveikben. A hagyma elsődleges funkciója, hogy biztosítsa a növény számára az állandó tápanyagellátást, főleg a téli vegetálási ciklusban. A hagymás növények botanikai értelemben évelők, mivel rendelkeznek egy növekedési és virágzási periódussal. Ezután a növény levelei elszáradnak és csak a hagyma föld alatti jelenléte jelzi számunkra, hogy a növény még mindig életben van. A Tulipánvilágnál kapható növények a következő csoportokba tartoznak:

1.Hagyma (tulipa, narcissus, liliom, amarillis, hyacint, muscari, scilla, allium stb.)

2.Gumó (begonia, eranthis, anemone, cyclamen, oxalis, gloriosa stb.)

3.Hagymagumó (crocus, gladiolus, colchicum, watsonia, fresia, ixia, acidenthera és néhány iris faj stb.)

4.Gumószerű gyökerek (dahlia, eremurus, ranunculus, clivia, alstromelia, comellina stb.)

5.Rizómák (convallaria, achimenes, canna, agapanthus, zantedeschia, iris fajok és fajták, stb.)

6. Húsos gyökerek (hemerocallis,  peonia stb.)

7.Orchideák pseudo hagymái (bletilla, pleione)

Csoportosíthatjuk a hagymákat a fenti csoportokon kívül másképpen is mint: a hártyás típusú hagymák (Tunicate), mint pl. a tulipán, nárcisz, jácint, gyöngyike, hagymavirág, vagy pikkelyes réteggel fedett hagymák (Imbricate) pl. liliom szerint. Amíg az előbbiek papírszerű védő réteggel rendelkeznek, amíg az utóbbiakon ilyen nincs.

A tavasszal virágzó hagymáknál (tulipán, nárcisz, jácint, krókusz, írisz stb.) már az ősz folyamán elindul a gyökérképződés, így még a fagyok beállta előtt gyökeret eresztenek (ezért is fontos, hogy még az első fagyok előtt 2-4 héttel, legkésőbb október végen megtörténjen az elültetésük). Néhány faj húzógyökereket fejleszt, amelyek a hagymát a növény számára szükséges mélységbe húzzák. Ezért fordul elő, hogy számos tulipánfaj és fajta hagymái egyre mélyebbre vándorolnak. Húzógyökerei vannak még a krókusz, kardvirág, kikerics nemzetség egyes fajainak is.

Szaporításuk

Számos hagyma, mint pl. a tulipán és a nárcisz fiókhagyma növekedéssel új hagymákat hoznak létre maguk körül. Egy idő után ez a folyamat a hagyma méretének csökkenéséhez vezet, így érdemes ilyenkor szétválasztani, és külön ültetni őket. Tulipánnál 3 évente érdemes ezt elvégezni, de a nárciszt elég csak 6-7 évente bolygatni. 

1. Szaporítás fiókhagymákkal (pl. tulipa, narcissus, amarillis, sprekelia, crinum, allium, gladiolus, scilla,stenbergia, leucojum, galanthus, gagea, muscari, crocus, ornithogalum stb.)
A fiókhagymák a nagy hagyma tönkje szélén helyezkednek el, amit 2-3 évente külön választhatunk és elültethetünk. Ha ezt nem tesszük meg, a tő túlszaporodik, a fiókhagymák később érik el virágzó képességüket és az anyahagyma is kimerül. Ha még kicsik a sarjhagymák, neveljük őket cserépben, és csak később ültessük ki őket a kertbe a végleges helyükre. 

2. Szaporítás sarjhagymákkal (liliom)
Számos liliom a föld feletti hajtásán a levelek hónaljaiban sarjhagymákat hoz. Ezeket először lapos cserepekbe ültessük (de ne túl mélyen), hidegágyban teleltessük, majd csak következő ősszel ültessük ki őket a kertbe.

3. Szaporítás magvetéssel (crocus, tulipa, colchicum, allium, liliom, cyclamen, iris, muscari , calochortus, camassia, chionodoxa, erythronium, fritillaria, gladiolus, leucojum, nerine, scilla stb.)
Nehézkes és sok bíbelődést igénylő feladat, de ha van elég türelmünk, megpróbálkozhatunk vele. A magról nevelt hagymások min. 3-4 év múlva érik el virágzóképes nagyságukat. A magok a növény toktermésében találhatóak és akkor érettek, amikor a toktermés megbarnul és felhasad. A száraz magokat vetés előtt áztassuk be 24 órára és úgy vessük el. A föld 1/3 részben tartalmazzon homokot is és az első két évben mindenképpen hidegágyban teleltessük őket. Ne locsoljuk túl, a föld csak alig legyen nedves és rendszeresen tápanyagozzuk a gyorsabb növekedés érdekében! Évente válogassuk és ültessük szét őket, amíg el nem érik a virágzóképes nagyságukat.

4. Szaporítás hagymapikkelyekkel (liliom, fritillaria)
A hagymák szélén elhelyezkedő húsos hagymapikkelyek a tönk egy darabjával együtt könnyen leválaszthatóak. Csak telt, egészséges, sérülésmentes pikkelyeket válasszunk ki. Kezeljük gombaölőszerrel, majd helyezzük őket egy perlittel teli műanyag zacskóba. 3 hónap elteltével tegyük be a zacskót 6-8 hétre a hűtőszekrénybe. Így az ültetéstől kezdve 4-5 hónap múlva megjelennek a pikkelyeken a fiókhagymák, amiket a továbbiakban a 2 pontban leírtak szerint kezeljünk

5. Szaporítás iker hagymapikkelyekkel (narcissus)
A hagymák feldarabolásának egyik változata, melynek során a hagymát pikkely párokra szedjük szét. A továbbiakban a 4. pont szerint járjunk el.

6. Szaporítás darabolással (hippeastrum, narcissus, galanthus, begonia)
Tiszta fertőtlenített késsel dolgozzunk és a hagymát a tönkje felől, vágjuk fel 4, a nagyobb hagymákat akár 16 darabra. Kezeljük a darabokat gombaölőszerrel, majd rakjuk őket perlitet tartalmazó zacskókba és szobahőmérsékleten tároljuk 10-12 hétig. Ekkorra már megjelennek a tönk szélén a fiókhagymák, amiket válasszunk le és az 1-es és 2-es pont szerint neveljük őket tovább.

7. Szaporítás bemetszéssel és kivájással (hyacint)
A bemetszést késő nyáron tegyük meg úgy, hogy a hagyma tönkjét kb. 5 mm mélyen vájjuk ki. Kezeljük gombaölőszerrel, majd tegyük néhány hétre nedves perlittel töltött zacskóba, amíg a fiókhagymák meg nem jelennek a tönk szélén. Ezután helyezzük a hagymát kivájt résszel felfelé nedves perlitbe egészen addig, amíg a fiókhagymák nem érik el a megfelelő méretet. Ezután a 1-es és 2-es pontnak megfelelően járjunk el. 

 


 KERESÉS
fiók
rendelés
Kosár
Vásárlás menete
ÁSZF
Adatkezelési tájékoztató
Szállitási díjak
Kapcsolat
Vásárlói vélemények

kalkulátor
Kert mérete:
x m
Ültetési távolság:
cm
Maximális hagymák száma:
900

© 2024 Tulipánvilág        
Virághagyma webáruház